Koszerne przysmaki...

WIEŻA WIDOKOWA JAGODA

By³a ju¿ mowa o kuchni w³oskiej, a teraz czas wybraæ siê na bardziej "rytualn±" wy¿erkê. Panie i panowie! Kuchnia ¿ydowska! Jedliscie? Próbowali¶cie? Co Wam najbardziej smakowa³o?

Moim osobistym faworytem jest czulent czyli rodzaj zapiekanki robionej zazwyczaj z grochu, ziemniaków i fasoli, przygotowywanej na Szabas dzien wcze¶niej i trzymanej zgodnie z tradycj± w gliniamym garnku w piecyku, ¿eby nie ostyg³a. Polecam. Paluchy lizaæ!

Zdrówka ¿yczê


kurczê nic z tego nie jad³em
wrzuæ jaki¶ przepis to se zrobiê i powiem jak by³o
Tu znajdziesz pare przepisów:
http://www.gotowanie.wkl.....php?grp_prz=46

Zdrówka ¿yczê
jutro robiê makaron zapiekany z twarogiem na s³odko


wybra³em mace bo to jedyne co jad³em
a ja te¿ nic nie jad³em z tego, za to jad³em bigos cygañski....
maca
ja bardzo milusio wspominam smak kreplachu , czyli piero¿ków z miêsem, w restauracji ¿ydowskiej "Menora" na pl. grzybowskim, tylko 12 z³otych za porcjê, mniam mniam. no i podaj± tam zajefajny serek sma¿ony z porcj± warzyw i zapiekanymi ziemniakami, te¿ tylko 12 z³otych za porcjê. warto siê wybraæ na obiad.
a du¿o tam daj± na talerz? bo te¿ mam ochotê tam zajrzeæ
Ca³kiem sporo... mo¿na siê nawpychaæ "po kokardê".

Zdrówka ¿yczê
mo¿e tam powinni¶my jakies spotkania CPDP urz±dzaæ
eee... moja matka kupowa³a kiedy¶ surówkê ¿ydowsk±. by³a bardzo smaczna szczególnie z ziemniakami

¿ydowskie ¿arcie = 100& kosher
wigilijny karp po ¿ydowsku jest bardzo smaczny
czulenta se zrobi³em ostatnio, nawet daje rade chocia¿ szczerze mowiac nic specjalnego
Karp to z³oOoOOo
maca rz±dzi...
Dla mnie schab po ¿ydowsku
zawsze mnie zastanawia ile w karpiu lub schabie po ¿ydowsku jest ¿ydowskiej kuchni. czy to mo¿e tak jak z fasolk± po bretoñsku, ¿aden bretoñczyk nie wie nawet co to jest
zdecydowanie preferujê macê, proste sk³adniki - m±ka, woda, sól i troszkê chrze¶cijañskiej krwi
Jak te skurczybyki ob¿era³y siê tymi ¶wiñstwami to moja rodzina g³odowa³a przed wojn± wiêc odpowied¼ TYLKO JEDNA
czulent jest zajebist± spraw±, acz mia³am przepis z zapiekanym jajkiem a pieczone jajko = 14% pankroka
jAK dla mnie ¶ledziki
Czulent. W dzieciñstwie pierwszym i chyba jedynym daniem, które nauczy³em siê robiæ by³a maca. Mia³em przejebane w podstawówce.
Mój te¶æ mówi, ¿e najlepsza ¿ydowska potrawa to ,,maca''. Jedno jajko jedna maca, drugie jajko druga maca....
Jad³em kiedy¶ koszerne parówki... a id¼cie w pizdu, takie niedobre by³y.

jAK dla mnie ¶ledziki

jak dla mnie tez
bo poza tym nic nie jadlam z wyzej wymienionych opcji
a sledziki dobre
a wódka?! koszerna wódka z sledzikiem po ¿ydowsku to jest dopiero 88% punk-rocka
lubiê je¶æ ¿ydów
a w calosci czy w kostkach ?
jak w kostkach to pozniej moga ci ustami bombelki uciekac
i w tym wypadku nie dziwilabym sie ze jestes taki
szczuply

w tym wypadku nie dziwilabym sie ze jestes taki
szczuply
bo myd³o dobrze przeczyszcza
kostka z zyda hahaha. dobre dobre
z wyzej wymienionych potraw jad³am tylko macê, a ze nie ma czym sie zachwycac wiec zaznacze jedyna s³uszn± opcjê.....
Surówka ¿ydowska
kiedy¶ lata³ u nas po mie¶cie taki skin, co mia³ ksywê MACA. ogólnie nabita hehe bo nikt nie wiedzia³ kto go maca
cukierki Fisherman's Friend s± koszerne i je lubie

niestety nigdzie nie moge ich kupic

cukierki Fisherman's Friend s± koszerne i je lubie
Koszerne jak Hail Hitler i nordyckie jak norwescy rybacy
Tylko kurwa trzeba kupowaæ je w Niemczech, bo u nas nie ma
na lotniskach sa.
Odgrzeje temat
Wlasnie zagryzalem zydowskimi/izraelskimi (jak kto woli) "kabanosami"... ale z indyka.
Mi pod wodzie podeszly ale pies kumpla nie chcial... za to wpirdzielal ruskie pierogi, dalej rzre bydle...
Kumpel zabojad, tlumacze mu dzis wieczor co moge z tego forum, zazdrosci poczucia humoru, polonofil jakis czy jak.

Pozdowienia od normandzkiego wikinga Gaela.
Na liscie brakuje humusu. Najzajebistsza rzecz do macy.
Mam pewne w±tpliwo¶ci czy humus mo¿na zaliczyæ do kuchni ¿ydowskiej. Chyba, ¿e na takiej samej zasadzie jak karpia po ¿ydowsku do polskiej. wed³ug mnie jest to danie pochodzenia libañskiego.
Ostatnio próbowa³em zrobiæ cymes i muszê powiedzieæ, ¿e wysz³o mi to chujowe. Co prawda zrobi³em to bardziej wed³ug w³asnego wyobra¿enia o tej potrawie, bo ¿adnego dobrego przepisu nie znalaz³em, wiêc jak bêdê mia³ okazje wybraæ siê do jakie¶ knajpy to spróbujê bo mo¿e z³e zrobi³em po prostu. Do listy doda³bym jeszcze kawior ¿ydowski. Zajebista przystawka i zak±ska, któr± ka¿dy w miarê ogarniêty kucharz powinien zrobiæ bez problemu.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • szamanka888.keep.pl
  •  

    Powered by WordPress dla [WIEÅ»A WIDOKOWA JAGODA]. • Design by Free WordPress Themes.