|
Przyprawy |
WIEŻA WIDOKOWA JAGODA
Ten dzia mi tu chyba najbardziej przypad do gustu
Jecie agodne potrawy, czy ostre? Czym doprawiacie? Jakie polecacie? Personalnie osobicie jestem zwolennikiem potraw dobrze doprawionych, z reguy gotow potraw musz popieprzy, lub popapryczy, ewentualnie doda Tabasco. Gotujc ry czy inne kasze z reguy do wody dodaje troch zi (najczciej prowansalskie, albo bazylia). Jedyn przypraw, ktrej nienawidz jest sl. W tej kwestii jestem strejtedem, czyli raz na jaki czas co posole
Tez lubie doprawione potrawy. Czesto pieprz, sol, albo inna rzecz ktora akurat znajde w domu Do zupy dodaje czasem magii, a do parowke/kielbasy itp obowiazkowo ketchup musztarda i to w duzych ilosciach. A do jajka majonez
Ja lubi woskie przyprawy, uwielbiam zapch bazylii. Poza tym lubi te czosnek, pieprz czarny, cynamon i imbir. Nie przepadam za sol i zawsze z obrzydzeniem patrz, jak mj bart, zanim sprbuje dania, posypuje je mnstwem Vegety, bo z gry zakada, e pewnie i tak damnie jest za mao sone
Dobre s te wiee listki bazylii, oregano i tymianku. Czosnek to podstawa mojej koszernej kuchni, rzecz jasna wiey, a nie granulat. No i cebula. A jak widz jak kto soli dla zasady, to mi si n kuchenny w szufladzie ostrzy
zosnek to podstawa mojej koszernej kuchni, rzecz jasna wiey, a nie granulat. No tak, wszelkie przyprawy lepsze s wiee, chocia rne zioa niestety kupuj sproszkowane, bo jestem za mao odpowiedzialna,eby opiekowa sie inn rolink ni kaktus A czosnek, zwaszca w postaci sosu czosnkowego do pizzy czy zapiekanek to ubstwiam i po nim fajnie z buzi pachnie
z wierzych BAZYLIA !!!! podstawa , oregano, tymianek, rozmaryn , kolendra , melisa (saatka z melonem, melis i feta !!!! POLECAM !!!! ) - z proszkowanych - czerwona paryka !!!! zale - jedno ale ja kupuje na wegrzech - kupuje takie 2 letnie zapasy - he he eh , i wszystkie curry oraz inne przyprawy, ktre sobie przywiozem z TURCJI - do tego kminek, gaka muszkataowa, itp itd - z super ostrych to mam sosy i wasabi przywiezione przez Zon z Koreii - kopi po dupie !!
czosnek lubi i w formie ywej i granulowany (inne dla nich widz zastosowania), pieprz lubi bardzo, zwaszcza do rnych saatek; keczup (Krzepki Radek), musztarda (Mosso - sarepska), majonez (Mosso - napoleoski), z przypraw kombinowanych najbardziej lubi Ziarenka smaku Konorra, zwaszcza zioowe, ktre s wg mnie najlepsz przypraw do jedzenia bez niczego
przyprawy musz by! kuchnia z zioami nabiera smaku i aromatu. uywam duo przypraw, i arcie nie musi by jakie mega ostre wane aby bya rnorodno smakw dziki odpowiednim zikom. nawet najlepsze micho czy zupka bd do niczego bez dobrego doboru przypraw. nie lubi mdego jedzenia. fajny sklepik z przyprawami jest w wawie w hali na koszykach, poza sypanymi przyprawami mona tam dosta mas przetworw z papryki, pieczonych bakaanw itd....
[ Dodano: 12-08-2006, 13:27 ]
najbardziej to lubie wszystko co male czerwone i ostre. polecam (choc nie wiem czy mozna u nas dostac) suszone papryczki z ktorych sie robi pieprz kajenski.
Chyba raczej tego nie monma uznac za przyprawe, ale uwielbiam wikszo rzeczy z pomidorami albo z kiszon kaput i grzybami (o, zrymowao si nawet )
Akurat u mnie w domu to ja gotuje i uzywam mnstwo przypraw. Sl, pieprz, czosnek, majeranek, zioa prowansalskie, bazylia, oregano, imbir, papryka, tymianek, estragon, lisc laurowy, ocet, soss sojowy, plus przyprawy gotowe do miesa mielonego, kurczaka, kebabu, vegata, ufff to chyba wszystko
Uwielbiam pieprz. Jak robie sobie buk z twarokiem to tak pieprze, e prawie twarogu nie wida. I oczywicie sl te lubi.
Z pieprzem mam podobnie jak geerwazy,ale tez chetnie pieprz bialy. sol tez lubie,ale nie do tego stopnia,zeby ja np zlizywac z paluszkow bazylia,oregano,ziola prowansalskie - lubie i dodaje zwlaszcza do kotletow z piersi kurczaka.
Co do przyprawiania najwiksz profanacj s sosy pikantne do kebabw itp. z budek z fast-foodem, majonez z nasypan mas pieprzu i papryki byle tylko pieko w jzyk conajmniej niejadalny jest, bez adnego smakowego polotu. Jeli przyprawia to jak dla mnie nie za duo,a z pomysem i inwencj, bez ograniczania do soli i pieprzu. Wszelkie tymianki, bazylie, curry, przyprawy hinduskie s wietne, a rzdzi szczeglnie wynalazek prowansalski czyli poczenie przyprawiania ze "sodzeniem"- kurczak z miodem i mas zi wymiata. Amatorom bardzo pikantnych potraw mona poleci kuchni hare kryshna (ale prawdziw nie w tandentnym wydaniu woodstockowym) gdzie sypi jakie swoje tajemnicze mieszanki, co w efekcje pali dobrych kilka godzin, i to o wiele bardziej ni nawet najostrzejsza papryka.
keczup (Krzepki Radek), musztarda (Mosso - sarepska), majonez (Mosso - napoleoski), krzepki radek wymiata, ale majonez tylko kielecki, a najlepsza musztarda - rosyjska z kamisu, poza tym jeszcze chrzan do wszelkiego misiwa, a pieprz to tylko wieo mielony, soli nigdy za duo
Jeli chodzi o dodatki,to uwielbiam jeszcze sos tatarski,zwaszca dodawany do langoszy.Poza tym bardzo lubi tak specjaln urawin do misa, bardzo dobrze smakuje ona na kanapkach z tym serem- na zimno lub na ciepo.
Jednak nie cierpi majonezu. Jedynie pzrez jeden, dwa dni ze smakiem wcinaam kanapki ze witeczn saatka warzywn z majonezem, ale to by tylko krotki epizod, od tamtej pory mdli mnie nawet jak sobie wyobraam smak majonezu.
keczup (Krzepki Radek), musztarda (Mosso - sarepska), majonez (Mosso - napoleoski), krzepki radek wymiata, ale majonez tylko kielecki, a najlepsza musztarda - rosyjska z kamisu, poza tym jeszcze chrzan do wszelkiego misiwa, a pieprz to tylko wieo mielony, soli nigdy za duo
krzepki radek = pankrok, jeszcze majonez ktrzyski, musztardy prawie wszystkie, chocia nie specjalnie lubi te z duymi ziarenkami gorczycy, czyli chyba francuskie... jeli pieprz to tylko czarny wieo mielony! sl nie jest zdrowa w duych ilociach wic ograniczam nieco solenie ostatnio. niewiadomie wcinamy multum soli w gotowych przetworach, w wdlinach itd. dlatego ostatnio wygrywa kanapka z niesolonym pomidorem
sl nie jest zdrowa w duych ilociach wic ograniczam nieco solenie ostatnio. niewiadomie wcinamy multum soli w gotowych przetworach, w wdlinach itd. dlatego ostatnio wygrywa kanapka z niesolonym pomidorem
Wreszcie gos rozsdku w sprawie soli! Jakbym mg, to bym przyzna 88 punktw dodatnich
jak sol to ziolowa, z innych przypraw -tradycyjne bez udziwnien, przede wszystkim pieprz i ostra papryka bo lubie jak jedzonko jest piekielnie ostre najgorsza przyprawa curry - z tych co probowalam, albo ktos nie potrafil tego odpowiednio zrobic albo jest niesmaczne w kazdym razie uraz pozostal a sosy uwielbiam zwlaszcza na bazie majonezu nieprzepadam za tzatzykami (chyba tak sie pisze) i lubie duuuuuuuuzo sosow niech cieknie po rekach ale wstedy jest przepyszne
Czasem do soku pomidorowego dodaj obok piprzu, tabasco i soku z cytryny odrobin soli selerowej!
a co to sl selerowa... kurwa .... sodka musztarda sl selerowa... same chiczyki jakie hehe niedugo to cukier z koziej pyty wymyl.....
kuchnia i gotowanie, ale na moja nute jestem chora jak w domu nie ma przypraw od majeranku, papryki, chili, tabasko (nie zwracam uwagi na pisownie, tu smak jest najwazniejszy) po kiminek indyjski i kurkume.. kiedys wpadlam w manie curry.. mi bardzo smakowalo, ale biedny K. przez tydzien chodzil glodny - teraz staram sie ograniczac, ale zolte sosoy sa przeciez przepyszne oprocz tego wyznaje zasade kanapka bez keczupu i majonezu to nie kanapka, musztarda francuska i miodwa jako jedyne maja miejsce w lodowce, a mieso w piekarniku z majonezem i serem to podstawa dobrej kuchni nom i mam swira na punkcie sosow slodkie - czekoladowe, jajeczne, amaretto, advocat, pomaranczowe, waniliowe itp. oraz tyminkowe, bazyliowe, koperkowe, cackyki - tez nie mam pojecia jak o sie pisze, na bazie beszamelu oraz ostatnie odkrycie sosy z serkiem topionym odpowiedni smak serka doskonale doprawia potrawe - mrruu mrruuu kocham wszystko co zwiazane z jedzeniem aha i dzieki brzydocie Bratyslawy odkrylam mistrzostwo swiata w smaku - pieczone liski bazyli.. glodno mi..
rozmaryn do pieczonego kurczaka zajebiszko
sos czosnkowy uwielbiam...pizze z du iloci oregano uwielbiam oglnie wszystko co da sie polac sosem cz. jest zajebiste
Kurwa HIT!!!
Kamis Specialites - Suszone pomidory. Taki may soiczek, a ile szczcia daje Od tygodnia wszystko wpierdaam z suszonymi pomidorami zmieszanymi z bazylia i czosnkiem.
Najlepsze co z tym wychodzi to zapiekanka. Robie j tak:
najpierw pieczywo tostowe w tosterze przypiekam (suchajc The Toastesr ) nastnie na to kad cebul, plaster baleronu i kilka plastrw sera, a na wierzch rzecz jasna suszone pomidory i sru do mikrofalowki na program "dual", czyli mikrofale + grill na jakie 3 minuty. Potem mona zapoda wieego pomidora i keczup i wpierdoli
suszone pomidory sa wybitne do ziemniakow kroimiy ziemniaka na cwiartki nie obieramy ze skorki jedynie myjemy wrzucamy do frytownicy jak sie usmaza obficie pomidorujemy smacznego najbardziej skomplikowany przepis jaki kiedykolwiek pisalam uwielbiam tez cebulke prazona do wszystkiego ale ostatnio do gotowanych ziemniakow dodaje wlasnie cebulke, majonez, i krojonego ogora kiszonego zawsze to jakies urozmaicenie dla zwyklych ziemniakow w pyrke sie zmienie i zajebiste sa kosteczki knorra czosnek cebula papryka itp
dla mnie nie moze byc kurczaka lub kury bez curry a najlepiej jak sie wysmaruje miesko wegeta i curry i wstawi sie przed upieczeniem lub usmazeniem na noc do lodowki mmmmniam poza tym ostre przyprawy tez sa mniam ale sosu czosnkowego nie lubie wogle nie wiem jak to mozna jesc
Podbijam temat bo mam pytanie do warszawiakw: wiecie moe czy i gdzie w stolicy znajduj si sklepy orientalne, gdzie mona kupi przyprawy indyjskie? chodzi o chutney, madras, tandoori, pikle z mango, masal, tamarynd i inne rarytasy z jak najdalszego wschodu. Przy okazji wiat nawiedzam stolic, to i zakupy zrobi wypada i zapasy uzupeni, niech mnie kto tylko nakieruje na tego rodzaju sklep.
Wybacz Resztko, e si wcinam, ale sprawd PW - wysyaem Ci jakie 3 tygodnie temu.
Podbijam temat bo mam pytanie do warszawiakw: wiecie moe czy i gdzie w stolicy znajduj si sklepy orientalne, gdzie mona kupi przyprawy indyjskie? chodzi o chutney, madras, tandoori, pikle z mango, masal, tamarynd i inne rarytasy z jak najdalszego wschodu. Przy okazji wiat nawiedzam stolic, to i zakupy zrobi wypada i zapasy uzupeni, niech mnie kto tylko nakieruje na tego rodzaju sklep.
"Little India" na Domaniewskiej i kupujesz tam przyprawy po tanioci i paczka Ci starczy na dobrych kilka miechow.
Zajebiste przyprawy s w chiskich knajpach. Jaki taki pomaraczowy sos do ryu... Zaraz po witach zapierdalam tam na obiad! Tanio i ostro a na dodatek spory wybr da. I jak tu by wrogiem imigrantw?
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plszamanka888.keep.pl |
|
|
|
|