|
Wędzony pstr±g |
WIEŻA WIDOKOWA JAGODA
Przepis jest naprawdę łatwy i szybki. Potrzebujemy jedynie: - dwa ¶wieże pstr±gi (z głowami lub bez); - pół szklanki surowego ryżu długoziarnistego; - pół szklanki dowolnej herbaty, nawet tej z torebek, choć osobi¶cie polecam earl grey; - pół szklanki cukru trzcinowego (do nabycia w chyba każdym super/hipermarkecie); - trochę folii aluminiowej; - patelnia z przykryciem.
Jak kupić ¶wieżego pstr±ga? Pomacajcie palcem, czy łuski s± ¶liskie. Ważne też, aby oczy były błyszcz±ce, a nie matowe.
Sposób przyrz±dzenia. Patelnię wyłożyć od ¶rodka foli± aluminiow±. Szczelnie, aby komponenty potrzebne do "wyrobu" dymu nie stykały się z jej powierzchni±. W przeciwnym wypadku mog± się przypalić. Następnie równomiernie rozprowadzamy po niej wymieszane: ryż, herbatę i cukier trzcinowy. Przykrywamy tę mieszankę kolejn± warstw± folii i podpalamy gaz. Teraz skrapiamy aluminium odrobin± oliwy z oliwek i wykładamy rybę. Przykrywamy szczelnie przykrywk± i czekamy około 12 minut. Aromatyczny dym, który powstanie z ryżu, herbaty i cukru powinien dostawać się do komory z ryb± dzięki temu, że druga warstwa folii aluminiowej ma oczywi¶cie mniejsz± powierzchnię od tej pierwszej.
Smacznego!
Chatę trzeba wietrzyć jak po zwykłym smażeniu ryby czy jako¶ dłużej?
Jeżeli masz szczeln± przykrywkę oraz okap, to jak po zwykłym smażeniu.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plszamanka888.keep.pl |
|
|
|
|