Wędzony pstr±g

WIEŻA WIDOKOWA JAGODA

Przepis jest naprawdę łatwy i szybki. Potrzebujemy jedynie:
- dwa ¶wieże pstr±gi (z głowami lub bez);
- pół szklanki surowego ryżu długoziarnistego;
- pół szklanki dowolnej herbaty, nawet tej z torebek, choć osobi¶cie polecam earl grey;
- pół szklanki cukru trzcinowego (do nabycia w chyba każdym super/hipermarkecie);
- trochę folii aluminiowej;
- patelnia z przykryciem.

Jak kupić ¶wieżego pstr±ga?
Pomacajcie palcem, czy łuski s± ¶liskie. Ważne też, aby oczy były błyszcz±ce, a nie matowe.

Sposób przyrz±dzenia.
Patelnię wyłożyć od ¶rodka foli± aluminiow±. Szczelnie, aby komponenty potrzebne do "wyrobu" dymu nie stykały się z jej powierzchni±. W przeciwnym wypadku mog± się przypalić. Następnie równomiernie rozprowadzamy po niej wymieszane: ryż, herbatę i cukier trzcinowy. Przykrywamy tę mieszankę kolejn± warstw± folii i podpalamy gaz. Teraz skrapiamy aluminium odrobin± oliwy z oliwek i wykładamy rybę. Przykrywamy szczelnie przykrywk± i czekamy około 12 minut.
Aromatyczny dym, który powstanie z ryżu, herbaty i cukru powinien dostawać się do komory z ryb± dzięki temu, że druga warstwa folii aluminiowej ma oczywi¶cie mniejsz± powierzchnię od tej pierwszej.

Smacznego!


Chatę trzeba wietrzyć jak po zwykłym smażeniu ryby czy jako¶ dłużej?
Jeżeli masz szczeln± przykrywkę oraz okap, to jak po zwykłym smażeniu.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • szamanka888.keep.pl
  •  

    Powered by WordPress dla [WIEĹ»A WIDOKOWA JAGODA]. • Design by Free WordPress Themes.