X
ďťż
Schabowy

WIEĹťA WIDOKOWA JAGODA

żeby uciąć dywagacje o zamszowych ciżemkach mam pytanie do lasek, bo pewno one beda wiedziały najlepiej. Dlaczego schabowy w knajpie zawsze smakuje inaczej niż w domu? jest to pytanie zupelnie poważne, robiłem setki schabowych i zaden nie mial takiego smaku:(



pytanie do lasek
E no, ale to ponoc faceci lepiej gotują.

Mnie sie wydaje, ze w domu robie lepsze, bo zawsze najlepsze mieso, dobrze doprawione... obstawiam, ze Twoje domowe nie smakują jak w knajpie, bo np. przesmażasz, za mocny ogien na kuchence i te sprawy.
nic nie przesmażam mam dobre mieso, ładną patelnie i jestem umyty. Moze to kwestia przypraw. Jakie dajesz?
ja daje sól, pieprz... cebulą obłożę i tak trochę w lodówce potrzymam. Są dobre


Sporo papryki słodkiej, troszke ostrej, swiezo mielony pieprz czarny, troszke pieprzu cayenne, ale ten mozna sobie pominąć, jak sie daje ostra papryke, czasem daje majeranek.
Niektorzy daja bazylie czy rozmaryn, choc ja wole to do dan z pomidorami. No i sol oczywiscie.

A no i podstawowe pytanie, czy rozmawiamy o prawdziwych schabowych ze schabu, czy tez o kotletach z piersi kurczaka?
w knajpach pod koniec smażenia mogą podlać wodą i trochę poddusić co czyni kotlet nieco miększy i panierka nie jest tak chrupiąca. Robią to pewnie dla pewności żeby klientowi przypadkiem niedosmażonego kotleta nie dać. Mogą też już usmażone mieć na zapas i odgrzewają w rondelku z małą ilością wody, co ma podobny skutek jak podduszenie. A poza tym przyprawą niezbędną do schabowego jest czosnek.

A no i podstawowe pytanie, czy rozmawiamy o prawdziwych schabowych ze schabu, czy tez o kotletach z piersi kurczaka?
Kotlety z piersi kurczaka to nie schabowe!

Kotlety z piersi kurczaka to nie schabowe!
No co Ty?

Często sie spotykam z takim błednym nazewnictwem, dlatego chcialem rozwiac wątpliwosci.
Ja też często spotykam się z tym błędem.
A schabowy najlepszy zrobi Ci baba jak wracasz styrany z roboty.

A poza tym przyprawą niezbędną do schabowego jest czosnek.

no własnie też o tym slyszalem, natrzec go czosnkiem i szlus?
Mój kumpel przyniósł mi kiedyś pysznego schabowego w panierce z płatków kukurydzianych. Tak jak napisał Greg, dobrze podlać kotleta wodą i poddusić. Trzeba też go solidnie dopieprzyć i przyprawić przed upaćkaniem jajcem i panierką. Ja też bardzo dokładnie rozbełtuję jajko, żeby było w miarę jednolite.
do schabowych daje rade pieprz ziolowy i sol czosnkowa ew cebulowa

Mój kumpel przyniósł mi kiedyś pysznego schabowego w panierce z płatków kukurydzianych.

O fakt, taka panierka to bardzo fajna sprawa.

schabowego w panierce z płatków kukurydzianych.

zajebista sprawa

podstawa w przyprawianiu to vegeta i pieprz! ja daje jeszcze papryke słodka

Mój kumpel przyniósł mi kiedyś pysznego schabowego w panierce z płatków kukurydzianych.

będę musiała wypróbować.
A z płatków nie zrobi się papka po podduszeniu?
po pierwsze roznica wg mnie jest w panierce!

w knajpie przewaznie panierka jest idealna, w domu nie zawsze Ci wyjdzie.

Ja to robie tak ze najpierw jak mieso rozbije to je przyprawiam pieprzem i sola, potem rozbijam z dwa jajka zalezy jaka ilosc miesa. i do jajek dodaje papryke slodka, czosnku, jakies inne przyprawy co mi pod reka sie znajda a ladnie pachna i potem mocze to mieso w tym jajku przez jakis czas tak zeby przeszlo jajkiem i przyprawami a potem chlup do bulki tartej, ew platkow owsianych (tez dobra panierka) i na patelnie, najlepiej przy smazeniu zmieszac olej z maslem to sie wtedy tak szybko nie stopi i spali...

i smacznego

kurcze chyba sniadanie zjem wkoncu

no własnie też o tym slyszalem, natrzec go czosnkiem i szlus?

Dokładnie. Nacierasz mięso wtedy kiedy nacierasz innymi przyprawami.
a ja z domu wyniosłem taki przepis na panierkę: sól pieprz paryka (inne przyprawy opcjonalnie), nastepnie mąka, jajko równiez z przyprawami (ale juz bez soli) i bułka tarta
nic nie dusze tylko smazę na bardzo małym ogniu

A z płatków nie zrobi się papka po podduszeniu?

Nie, nie. Nie są chrupiące jak świeże płatki, ale nie są też obleśne i gumiaste.
Muszę wpaść do kumpla, dopaść jego matkę (autorkę najlepszych mielonych i najlepszego domowego musującego wina na świecie) i z niej powydobywać przepisy.
u mnie mama tez robila panierke z maka, tzn najpierw miecho w mace obtaczala, ale z tego wg mnie robi sie ciastowa glajda a nie porzadna chrupiaca panierka wiec zrezygnowalam, a poza tym po tej mace zawsze mi panierka srtednio wychodzila bo sie odklejalo przy smazeniu lub wogole nie chcialo sie przykleic...

u mnie mama tez robila panierke z maka, tzn najpierw miecho w mace obtaczala, ale z tego wg mnie robi sie ciastowa glajda a nie porzadna chrupiaca panierka wiec zrezygnowalam, a poza tym po tej mace zawsze mi panierka srtednio wychodzila bo sie odklejalo przy smazeniu lub wogole nie chcialo sie przykleic...

Bo po mące kotlet należy jeszcze raz wymoczyć w jajku i dopiero w bułce tartej. Tak z kolei robiło się u mnie w domu i schabowe były super. Poza tym tylko sól lub wegeta i pieprz inne przyprawy są zbędne

Bo po mące kotlet należy jeszcze raz wymoczyć w jajku i dopiero w bułce tartej.
otoz to!

Bo po mące kotlet należy jeszcze raz wymoczyć w jajku i dopiero w bułce tartej. Tak z kolei robiło się u mnie w domu i schabowe były super. Poza tym tylko sól lub wegeta i pieprz inne przyprawy są zbędne
Wypada się jedynie zgodzić.
no taka kolejnosc:

mieso -> maka -> jajko -> bulka tarta

ja omijam skladnik maka i robie
mieso -> jajko -> bulka tarta
a moja stara skłania się coraz bardziej ku takiej kolejności:
mięso jajko mąka, w domu tylko ja protestyuję przeciwko pominięciu bułki
schabowy bez bulki??!! toz to nie schabowy!
Moja żona też tak kiedyś robiła, "bo takie lepsze dla dziecka". Ale już jej minął ten nawyk
czy ktos sie orientuje co to za kotlet? jedyne co mi wiadomo to ze podaje sie go na spodniej stronie talerza.

czy ktos sie orientuje co to za kotlet?

kotlet cygański?

kotlet cygański?
bardzo prawdopodobne gdyz przy ulicy na ktorej zrobilem te fote mieszka sporo cyganow.
Franko znowu byles z wizyta u Mariuszego?
nie stary, to na Croydon, na podworku u mnie w pracy pierdolony lis nasral.

Franko znowu byles z wizyta u Mariuszego?

jebane szoszony juz mnie tak wkurwiaja ze masakra...
Tu jest dobry film jak zrobić porządnego schabowego. Wszystko pokazane prosto i w przystępnej formie:
http://www.youtube.com/watch?v=ZrRJ5HFwDSc
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • szamanka888.keep.pl
  •  

    Powered by WordPress dla [WIEĹťA WIDOKOWA JAGODA]. • Design by Free WordPress Themes.

    Drogi uzytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczac Ci coraz lepsze uslugi. By moc to robic prosimy, abys wyrazil zgode na dopasowanie tresci marketingowych do Twoich zachowan w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam czesciowo finansowac rozwoj swiadczonych uslug.

    Pamietaj, ze dbamy o Twoja prywatnosc. Nie zwiekszamy zakresu naszych uprawnien bez Twojej zgody. Zadbamy rowniez o bezpieczenstwo Twoich danych. Wyrazona zgode mozesz cofnac w kazdej chwili.

     Tak, zgadzam sie na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerow w celu dopasowania tresci do moich potrzeb. Przeczytalem(am) Polityke prywatnosci. Rozumiem ja i akceptuje.

     Tak, zgadzam sie na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerow w celu personalizowania wyswietlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych tresci marketingowych. Przeczytalem(am) Polityke prywatnosci. Rozumiem ja i akceptuje.

    Wyrazenie powyzszych zgod jest dobrowolne i mozesz je w dowolnym momencie wycofac poprzez opcje: "Twoje zgody", dostepnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usuniecie "cookies" w swojej przegladarce dla powyzej strony, z tym, ze wycofanie zgody nie bedzie mialo wplywu na zgodnosc z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.