Dramaty kuchenne

WIEŻA WIDOKOWA JAGODA

drogie cp/dp,
moze nie jestem orlem i sokolem sztuki kulinarnej, ale zawsze potrawy przygotowane przeze mnie byly zjadane ze smakiem, nie powodowaly bolow brzusznych i smialo rzec moge: dostarczaly w sposob przyjemny wszystkich potrzebnych skladnikow odzywczych...
... ale...
... od kilku dni moje codzienne dania nie powoduja juz zachwytu, ale zadume i szok...
jutro moi rodziciele + kot przyjezdzaja, dla rodzicow bedzie danie pt.: "przypalone przesolone", dla kota "masz kicius z puszki miesko". jak widac sytuacja kota przedstawia sie o niebo lepiej... przynajmniej go nie zabije...

dla siebie i mojego domownika wprowadzilam kwarantanne zywieniowa, na ktora to ow domownik przystal z ochota

co o tym sadzicie? jak temu zaradzic? pomozcie prosze!

zalamana


jako mod tego dzia³u postanawiam pomóc :
Marlena, a co¶ Ty takiego ugotowa³a???
czy problem polega tylko na przesoleniu i przypaleniu czy jest powa¿niejszy?
mo¿e po prostu jeste¶ z jakiego¶ powodu rozkojarzona i zapominasz, ¿e ju¿ raz posoli³a¶?
wybierz na obiad z rodzin± sprawdzone, proste dania
Ale¿ szanowna Marleno! To nic wielkiego. CP/DP z ochota Ci pomo¿e:

Twój problem rozwi±¿esz korzystaj±c z poni¿szego numeru telefonu:

0-22 536 36 36

Zadzwoñ tam, a k³opoty Twoje (tudziez Twojej rodziny i ka¿dego kto jest w zasiêgu Twojej kuchni) znikn± jak za dotkniêciem czarodziejskiej ró¿d¿ki.

Nie... nie musisz dziêkowac. I ja by³em keidy¶ w podobnej sytuacji i prze¿y³em tylko dziêki pomocnej duszy, która poda³a mi ten numer. Podobnie mo¿esz zrobiæ i Ty gdy spotkasz kogo¶ w potrzebie. Wtedy kolo karmy zamknie siê i wszyscy bed± szczê¶liwi <d¼wiêki tybetañskich dzwonków i zapach kadzide³ek>

Zdrówka ¿yczê

jako mod tego dzia³u postanawiam pomóc :
Marlena, a co¶ Ty takiego ugotowa³a???
czy problem polega tylko na przesoleniu i przypaleniu czy jest powa¿niejszy?
mo¿e po prostu jeste¶ z jakiego¶ powodu rozkojarzona i zapominasz, ¿e ju¿ raz posoli³a¶?
wybierz na obiad z rodzin± sprawdzone, proste dania


od niedzieli wszystko przesalam i przypalam
lacznie z parowkami a patelnia jest teflonowa
moge sleczec, dmuchac i chuchac i nic, albo mdle albo slone
czy to kiedys minieeee?
przyszlo znienacka i mnie opanowalo

[ Dodano: 01-09-2006, 17:37 ]


na przesolenie mam patent ktory dostalem od starego kucharza, sam tego nie prubowalem ale mysle ze moze dzialac. kucharz spytal sie mnie co zrobisz jesli sie okaze ze przesoliles sos , no to mu mowie dodam wody , a on ze przeciez strace smak, ze lepiej jest do przesolonego sosu wrzucic ziemniak ktory to podczas gotowania bedzie wchlanial nadwyzke soli.
a co do przypalania przedewszystkim tluszcz kladz na rozgrzana patelnie , polozysz na zimna to bedzie sie latwiej przypalac.
najwieksza moja gafa kucharska to w pocztkach mojej nauki zawodu kucharza, robilem wtedy sos musztardowy, robiac ten sos nalezy najpierw zrobic sos beszamel czyli w odpowiednich ilosciach polaczyc maslo mleko smietane i make. chcac zagescic sos musialem w tym celu uzyc maki kukurydzianej , duzo tego nie trzeba zeby gar sosu uzyskal zadowalajaca konsystencje , dlatego zdziwilem sie ze dawka maki ktora rozrobilem z woda do tego celu okazala sie nie wystarczajaca. wpieprzylem do sosu drugie tyle , puzniej poprawilem a nastepnie syplem od serca i poszedlem po nowe opakowanie zdziwiony ze sosik zadziutki jak zupka. nie wiem ile jeszcze tej maki dodalem kiedy zorietowalem sie ze gar w ktorym robie sos jest prawie zimny , podwyzszylem temperature i prawie umarlem z pszerazenia kiedy obserwowalem ze pod wplywem temperatury konsystencja sosu zaczyna przyponinac betonowe sciany bunkra hitlera. nie wiedzac co robie (w szoku bylem) wypierdolilem caly sos (jakies dziesiec litrow ) do zlewu powodujac w ten sposob jego kompletne zapchanie. oczywiscie udawalem ze nie mam z tym nic wspulnego kiedy szefowa kuchni szukala winnego zapchania zlewu.
rady znam i stosuje, ale doprawdy trudno wsadzic ziemniora do jajecznicy lub kotleta schabowego
podejrzewam, ze cos mnie opetalo... za duzo horrorow, za duzo chyba

ta opowiesc o przepis na beton na schron atomowy przypomniala mi zabawy z kuzynem w gotowanie zapach jaki unosil sie po "zupach" mozna bylo stosowac jako bron chemiczna, zas same potrawy zabijaly skutecznie owady, nawet karaluchy

zas same potrawy zabijaly skutecznie owady, nawet karaluchy

znaczy takie by³y twarde, ¿e mo¿na nimi by³o waliæ w karaluchy
Marlena, moze Ty w ciazy jestes?
Czyzby ktos sie zagalopowal?
wiesz co, a mo¿e zrób Ty sobie kilka dni przerwy w gotowaniu, zrelaksuj siê, a potem jak gdyby nigdy nic wejd¼ do kuchni i ugotuj
albo zrob cos nowego, z przepisu jakiegos, za pierwszym razem zazwyczaj wszystkie potrawy sie udaja
powodzenia
Moze nie dramat ale...
Dlaczego czasami przy kiszeniu ogorkow robi sie jakas piana i ogory na chuj sie nadaja? Trzeci raz w tym roku robie i za trzecim razem mnie taka tragedia spotkala

Moze nie dramat ale...
Dlaczego czasami przy kiszeniu ogorkow robi sie jakas piana i ogory na chuj sie nadaja? Trzeci raz w tym roku robie i za trzecim razem mnie taka tragedia spotkala


moja mama twierdzi, ¿e to zale¿y od ogórków, mo¿e s± czym¶ sypane? ale dwa razy tak mia³am jak u¿y³am jakiej¶ gotowej przyprawy do kiszenia...
Nie uzywam gotowych przypraw. Naturalne=pankrok. Podobno moze to zalezec od soli. Jodowana=chuj nie ogorki. Nie jodowana=git. W kazdym badz razie zapraszam na ogorki malosolne

Nie uzywam gotowych przypraw. Naturalne=pankrok. Podobno moze to zalezec od soli. Jodowana=chuj nie ogorki. Nie jodowana=git. W kazdym badz razie zapraszam na ogorki malosolne

ogórki, chleb, smalec i dobra zabawa? czemu nie
najlepsz ogorki sa po solance z pieknego miasta Sopot

najlepsz ogorki sa po solance z pieknego miasta Sopot

Marlenka czy mi siê wydaje, czy Ty przypadkiem nie tesknisz za Trójmiastem?
nie, to tylko taki maly patriotyzm lokalny
Z Sopotu to ja najbardziej lubie poledwice
Co do ogorasow. Sprawa wyjasniona. Wina soli ale dalem sobie rade i ogory wyszly git, szkoda tylko,ze wszystkie juz zezarte. Trzeba sie bedzie po nastepne pare kilo wybrac pod Universam

Z Sopotu to ja najbardziej lubie poledwice

a ja molo



je¶li wej¶cie na molo jest nadal p³atne to najbardziej z sopotu lubiê pla¿ê wieczorow± por±

jest platne tylko w sezonie, jak zaczynaja sie sztormy jest za darmo
moj tata kiedys jak sie zabra³ za kucharzenie to jego nalesniki moznaby³o ¿uc i ¿uc i ¿uc albo zrobic gumke do majtek powód- zamiast maki zwyk³ej doda³ ziemniaczan±. dodam jeszcze ze mialam wtedy z³aman± ¿uchwê i to prze¿uwanie sz³o mi wybitnie opornie
ja proponujê zrobiæ kanapki na ciep³o( w opiekaczu czy co¶) z czosnkiem, serem i rodzynkami albo frytki z miodem i chilli sprawdzone

frytki z miodem i chilli sprawdzone

chcesz powiedzieæ, ¿e taki dramat kuchenny wykona³a¶
dzis jadlam czekolade z chili i byla przepyszna!! podobno sa jeszcze cukierki owocowe z ta cudowna papryczka ale jeszcze nie dane bylo mi skosztowac
s³odko/wytrawne po³±czenia w kuchniach np azjatyckiej (np karp w migda³ach) lub ka¿dej innej w stylu ¶ledzie tropikalne z ananasem i bakaliami, kurczak z bananem w czekoladzie, cebulka sma¿ona na s³odko do w±tróbki, albo s³odkie nadzienie do indyka na bazie rodzynków wymiataj±, jak tylko jêzyk sie przyzwyczai do po³±czenia niecodziennego to zaczyna smakowaæ bardzo.
Dramatem jest wino Fresco
czerwne, polslodkie, zakupione w Bomi
sk³ad tego "wina":
wino, E 150D, E 163, siarczany

aha, wynik testu organoleptycznego= jabol

<:[ Dramatem jest wino Fresco
czerwne, polslodkie, zakupione w Bomi
sk³ad tego "wina":
wino, E 150D, E 163, siarczany

aha, wynik testu organoleptycznego= jabol


Pamiêtam jak dzi¶, bezmiar "szczê¶ci" na twarzy ssylwii, kiedy zobaczy³a ¿e po wyprawie do sklepu po wino wróci³em z trzema flachami tego specyfiku

...oczywi¶cie wszystko musia³em wypiæ sam

Zdrówka ¿yczê
jak oni moga to sprzedawac pod nazwa "wino"?
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • szamanka888.keep.pl
  •  

    Powered by WordPress dla [WIEÅ»A WIDOKOWA JAGODA]. • Design by Free WordPress Themes.