lasagne

WIEŻA WIDOKOWA JAGODA

kurde....wszyscy sie upieraj± ¿ebym lazanie im zrobi³a...robie i siedze w kuchni ca³ymi dniami a tu nic...a¿ rzygaæ siê chce od tego...wiêc zapytam siê tak ³adnie,nawet bardzo ³adnie..jak siê robi to danie? w koñcu z Francji pochodziii(chyba)


Primo... pochodzi z W³och ergo jest fasze

Po drugir to jak to sie robi, zalezy od tego jakie kupi³as p³aty do lasagne... Moga byc takie, które przed wstyawieniem do piekarnika, trzeba podgotowaæ, a moga byæ tez takie, których nie trzeba podgotowywac, bo powinny teoretycznie same ugotowac siê w sosie beszamelowym. Teoretycznie z tymi pierwszymi jest troszke wiêcej roboty, ale za to te drugie czasami siê nie "dogotowywuj±" i wychodza twarde jak podeszwa. Dlatego pierwsze co powinnas zrobic, to sprawdziæ jaki kupi³a¶ p³aty makaronu... powinno byæ napisane na pude³ku... razem z przepisem na podstawow± lasagne. Je¿eli jest przepis, to pewnie radza w nim, ¿eby dodac marchewkê do sosu bolognese, ale osobi¶cie radze tego nie robiæ, bo ca³a potrawa wychodzi jak na mój gust trochê za s³odka... ale co kto lubi

Zdrówka ¿yczê
polecam kupiæ gotowe w sklepie, a potem wrzuciæ do pierarnika

Je¿eli jest przepis, to pewnie radza w nim, ¿eby dodac marchewkê do sosu bolognese, ale osobi¶cie radze tego nie robiæ, bo ca³a potrawa wychodzi jak na mój gust trochê za s³odka... ale co kto lubi

Lasagne z marchewk± jest dla komunistów.
Lasagne bez marchewki jest fashe.

Potrawa nieco czasoch³onna, ale warta po¶wiêcenia.



polecam kupiæ gotowe w sklepie, a potem wrzuciæ do pierarnika

...Oto sposób na obrzydzenie sobie lasagne po wsze czasy.

Jesli lasagne, to tylko albo w dobrej restauracji, w której potrafia ja zrobic, albo zrobiona samodzielnie. Uwierzcie mi. Jestem specem o "lazani" . W ka¿dej w³oskiej restauracji w której jestem zamawiam ZAWSZE lasagne. W tej chwili moge powiedziec, ¿e ¶mia³o mogê poleciæ restauracjê "Quatro Stagioni" (czy jak to tam siê pisze) w Ustce i restauracjê "Quatro Stagioni" (Uwaga! Zbierzno¶æ nazw przypadkowa. To nie jest ¿adna sieæ) w Miêdzywodziu. Dobra jest te¿ w restauracji w³oskiej przy Piotrkowskiej w £odzi (dok³adnej nazwy niestey nie pamiêtam). W Warszawie mo¿na siê zje¶æ smaczna lazankê w restauracji Jajo (chocia¿ wielko¶æ porcji nie jest dla mnei zbyt satysfakcjonuj±ca). Natomiast stanowczo odradzam jedzenie tego¿ dania w bufecie (bo restauracj± bym tego nie nazwa³) Mercer na Okêciu. Obrzydlistwo z mikrofalówki, a nie prawdziw lasagne.

Zdrówka ¿yczê

Zdrówka ¿yczê
czesto na samych platach jest przepis.
zeby lasagnia byla dobra trzeba o swicie zabic zwierze ktore bedzie skladnikiem farszu, a krew zebrac do wiadra i wypic 2 szklanki przed rozpoczeciem prac kuchennych.
haha i znow moj temat
przepis moze nie jest zbyt orginalny, ale za to zawsze wychodzi i jest naprawde pyszne:
sos oczywiscie z marchewka
zaczynamy od drobno pokrojonej cebuli i czosnku - smazmy na patelni z przyprawami (tu kto co lubi), zeby zachowac smak proponuje zostawic 1/4 i dodac do reszty pod koniec smazenia, nastepnie osobno podsamazyc mieso i pod koniec dodac wczesniej wspomniana cebulke i czosnek + przyprawy i strata na drobno marchewke (na 1/2 kg miesa mielonego okolo 2 srednie marchewki), dodac koncentrat pomidorowy i zagescic maka - mamy juz pierwszy sos, beszamelowy - 1/2 kostki masla rozpuszczamy na patelni i stopniowo dodajemy make - mieszamy, kiedy mieszanka zacznie przypominac budyn dodajemy mleko okolo 1/2 litra - doprowadzamy do wrzenia i znow przyprawy jak kto lubi - mi pasuje kurkuma, kimnek (mielony), pieprz, bazylia albo mozna doodac po prostu kostke wazywna, np. winiary, platy makaronu zawsze gotuje - we wrzacej osolonej wodzie (2min) - i teraz juz najprostsze - ukladamy makaron-sos czerwony-ser-beszamelowy-makaron-itp konczac serem (przy koncu pieczenia warto polozyc na gore wczesniej namoczone w oliwie listki swiezej bazyli albo po prostu posypac bazylia z torebki)

smacznego
hmmm....siê zdecydujcie,z marchewk± czy bez?? w sumie ja obstawiam bez,bo nie lubie jak mi marchewa miedzy zêbami utknie dobra ide pokombinowaæ,bo na dzis mam ja przyrz±dziæ. wielkie dziêki... szkoda,¿e tylko wirtualnie ale stawiam wszystkim piwko
Nie wspomnia³a¶ o jednym BARDZO WA¯NYM sk³adniku, bez którego lasagne jest daniem smacznym, ale nie REWELACYJNYM. Jest to sekret niezrównanego smaku lasagne mojej produkcji, który w wielkiej ³askawo¶ci niniejszym Wam zdradzê... Zblizcie sie zatem i nadstawcie ucha... Otó¿ jesli chcecie uzyskaæ 100% satysfakcji smakowo-armatowej, to do sosu boloñskiego (tego z koncentratem, miêsem i ostatecznie z marchewk±) dodajcie KONIECZNIE pó³ kieliszka czerwonego, pó³wytrawnego (lub wytrawnego) wina... Efekt po³ozy Was na ³opatki.

Zdrówka ¿yczê
aa oczywiscie! - faktycznie zapomnialam, czerwone wino, ale pod koniec smazenia! i tak samo obowiazkowo do spagetti - znasz sie na dobrej kuchni Wrzosek

znasz sie na dobrej kuchni Wrzosek

Na kuchni to ja siê moze za bardzo nie znam, ale na lasagne to znam sie, ¿e ho ho! Podobnie jak na schabowych

Zdrówka ¿yczê
dobra lasania koniecznie musi byæ al dente, ale ¿eby nie by³a zbyt twarda polecam zrobiæ du¿o ¿adkiego sosu, którym polewamy ka¿dy p³at makarony jeszcze przed prze³ozeniem go farszem.

dobra tez jest lasania gdy miedzy które¶ warstwy dodamy nieco fety (SERA, acz inna opcja pewnie tez dopuszczalna)

polecam tez lasanie ze szpinakiem i fet±, pyszno¶ci, a i trudna do przygotowania nie jest, bo gotowy mro¿ony szpinak wystarczy z czosnkiem podsma¿yc dolewaj±c (niewegaañsko) nieco mleka i doprawiaj±c do smaku.

garfield mia³ racjê- lasania wymiata, tylko czemu tak tuczaca jest :(
Z feta nie jadlem, ale bez szpinaku sobie wrecz nie wyobrazam, po prostu czysty faszyzm!

Az zglodnialem
feta dobra jest zawsze jako dodatego do szpinaku. do lasani polecic jednak musze ta pe³not³ust±, a nie light, bo znacznie smaczniejsze danie wtedy wychodzi
no i was wszystkich uca³uje wysz³a mi ta lasagne i do tego smakowa³akomu trzeba
Zaraz bêdê jad³ lasagne!
a ja spageti
a ja wlasnie jem spageti
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • szamanka888.keep.pl
  •  

    Powered by WordPress dla [WIEÅ»A WIDOKOWA JAGODA]. • Design by Free WordPress Themes.