ďťż
Koszerne przysmaki...

WIEĹťA WIDOKOWA JAGODA

Była już mowa o kuchni włoskiej, a teraz czas wybrać się na bardziej "rytualną" wyżerkę. Panie i panowie! Kuchnia żydowska! Jedliscie? Próbowaliście? Co Wam najbardziej smakowało?

Moim osobistym faworytem jest czulent czyli rodzaj zapiekanki robionej zazwyczaj z grochu, ziemniaków i fasoli, przygotowywanej na Szabas dzien wcześniej i trzymanej zgodnie z tradycją w gliniamym garnku w piecyku, żeby nie ostygła. Polecam. Paluchy lizać!

Zdrówka życzę


kurczę nic z tego nie jadłem
wrzuć jakiś przepis to se zrobię i powiem jak było
Tu znajdziesz pare przepisów:
http://www.gotowanie.wkl.....php?grp_prz=46

Zdrówka życzę
jutro robię makaron zapiekany z twarogiem na słodko


wybrałem mace bo to jedyne co jadłem
a ja też nic nie jadłem z tego, za to jadłem bigos cygański....
maca
ja bardzo milusio wspominam smak kreplachu , czyli pierożków z mięsem, w restauracji żydowskiej "Menora" na pl. grzybowskim, tylko 12 złotych za porcję, mniam mniam. no i podają tam zajefajny serek smażony z porcją warzyw i zapiekanymi ziemniakami, też tylko 12 złotych za porcję. warto się wybrać na obiad.
a dużo tam dają na talerz? bo też mam ochotę tam zajrzeć
Całkiem sporo... można się nawpychać "po kokardę".

Zdrówka życzę
może tam powinniśmy jakies spotkania CPDP urządzać
eee... moja matka kupowała kiedyś surówkę żydowską. była bardzo smaczna szczególnie z ziemniakami

żydowskie żarcie = 100& kosher
wigilijny karp po żydowsku jest bardzo smaczny
czulenta se zrobiłem ostatnio, nawet daje rade chociaż szczerze mowiac nic specjalnego
Karp to złoOoOOo
maca rządzi...
Dla mnie schab po żydowsku
zawsze mnie zastanawia ile w karpiu lub schabie po żydowsku jest żydowskiej kuchni. czy to może tak jak z fasolką po bretońsku, żaden bretończyk nie wie nawet co to jest
zdecydowanie preferuję macę, proste składniki - mąka, woda, sól i troszkę chrześcijańskiej krwi
Jak te skurczybyki obżerały się tymi świństwami to moja rodzina głodowała przed wojną więc odpowiedź TYLKO JEDNA
czulent jest zajebistą sprawą, acz miałam przepis z zapiekanym jajkiem a pieczone jajko = 14% pankroka
jAK dla mnie śledziki
Czulent. W dzieciństwie pierwszym i chyba jedynym daniem, które nauczyłem się robić była maca. Miałem przejebane w podstawówce.
Mój teść mówi, że najlepsza żydowska potrawa to ,,maca''. Jedno jajko jedna maca, drugie jajko druga maca....
Jadłem kiedyś koszerne parówki... a idźcie w pizdu, takie niedobre były.

jAK dla mnie śledziki

jak dla mnie tez
bo poza tym nic nie jadlam z wyzej wymienionych opcji
a sledziki dobre
a wódka?! koszerna wódka z sledzikiem po żydowsku to jest dopiero 88% punk-rocka
lubię jeść żydów
a w calosci czy w kostkach ?
jak w kostkach to pozniej moga ci ustami bombelki uciekac
i w tym wypadku nie dziwilabym sie ze jestes taki
szczuply

w tym wypadku nie dziwilabym sie ze jestes taki
szczuply
bo mydło dobrze przeczyszcza
kostka z zyda hahaha. dobre dobre
z wyzej wymienionych potraw jadłam tylko macę, a ze nie ma czym sie zachwycac wiec zaznacze jedyna słuszną opcję.....
Surówka żydowska
kiedyś latał u nas po mieście taki skin, co miał ksywę MACA. ogólnie nabita hehe bo nikt nie wiedział kto go maca
cukierki Fisherman's Friend są koszerne i je lubie

niestety nigdzie nie moge ich kupic

cukierki Fisherman's Friend są koszerne i je lubie
Koszerne jak Hail Hitler i nordyckie jak norwescy rybacy
Tylko kurwa trzeba kupować je w Niemczech, bo u nas nie ma
na lotniskach sa.
Odgrzeje temat
Wlasnie zagryzalem zydowskimi/izraelskimi (jak kto woli) "kabanosami"... ale z indyka.
Mi pod wodzie podeszly ale pies kumpla nie chcial... za to wpirdzielal ruskie pierogi, dalej rzre bydle...
Kumpel zabojad, tlumacze mu dzis wieczor co moge z tego forum, zazdrosci poczucia humoru, polonofil jakis czy jak.

Pozdowienia od normandzkiego wikinga Gaela.
Na liscie brakuje humusu. Najzajebistsza rzecz do macy.
Mam pewne wątpliwości czy humus można zaliczyć do kuchni żydowskiej. Chyba, że na takiej samej zasadzie jak karpia po żydowsku do polskiej. według mnie jest to danie pochodzenia libańskiego.
Ostatnio próbowałem zrobić cymes i muszę powiedzieć, że wyszło mi to chujowe. Co prawda zrobiłem to bardziej według własnego wyobrażenia o tej potrawie, bo żadnego dobrego przepisu nie znalazłem, więc jak będę miał okazje wybrać się do jakieś knajpy to spróbuję bo może złe zrobiłem po prostu. Do listy dodałbym jeszcze kawior żydowski. Zajebista przystawka i zakąska, którą każdy w miarę ogarnięty kucharz powinien zrobić bez problemu.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • szamanka888.keep.pl
  •  

    Powered by WordPress dla [WIEĹťA WIDOKOWA JAGODA]. • Design by Free WordPress Themes.