Jajko!

WIEŻA WIDOKOWA JAGODA

Chyba, ¿aden z innych produktów nabia³owych nie budzi tylu kontrowersji co jajko. Czas przestaæ byc nijakim konsumentem jajek o niewyrobionym zdaniu. Najwy¿sza pora na samookre¶lenie.

Zdrówka ¿yczê


NIENAWIDZÊ
Omlet i nie ma kompromisów!

Choæ oczywi¶cie jajeczniczk±, zw³aszcza po alko³ikendzie, nie pogardzê.

NIENAWIDZÊ

Uwaga dzieci! Odsuñcie siê od tego pana! To zboczeniec!

Zdrówka ¿yczê


dlaczego moge wybrac tylko jedn± opcjê?
to niesprawiedliwe, chcia³bym napisaæ ¿e jak nie mam kasy na normalne konserwatywne jedzenie to jajka kurze ratuja mi ¿ycie, wcinam w ka¿dej postaci (za wyj±tkiem surowej)
ja co niedziele pichce jajeczniczke, przy jakichkolwiek imprezach rodzinnych u mei w domu mama skazana jes zrobic bardzo duzo jajek w majonezie bo wpierdalam je az wybuchne, ale najbardziej lubie sobie ugotowac jajka pokroic polozyc na chlebek posmarowac majonezem posypac pieprzem i wpierdolic tak z 8 kromek chleba, a ze nie ma takiej opcji to zaznaczam jajka w majonezie;]
nie wyobrazam sobie zycia be jajek

dlaczego moge wybrac tylko jedn± opcjê?

Bo ¿ycie polega na podejmowaniu trudnych decyzji.

Zdrówka ¿yczê
Moja ¿ona robi zajebist± pastê jajeczn±. Nie zag³osujê dopóki nie bêdzie takiej opcji w ankiecie.

Moja ¿ona robi zajebist± pastê jajeczn±. Nie zag³osujê dopóki nie bêdzie takiej opcji w ankiecie.

Masz i nie marud¼

Zdrówka ¿yczê

Mog³em sam sobie dodaæ, ale dzieñ bez focha jest dniem straconym.
NIENAWIDZÊ
jako ze mozna zaznaczyc tylko jedna opcje to zaznaczy³am jajko ma miekko.
zapomniles jeszcze o jajkach sadzonych !

ale uwielbiam tez jajka z majonezem, jajecznice i wogole jaja s± zajebiste

tylko pamietajcie drogie dzieci
JAJKA PRZED SPO¯YCIEM KONIECZNIE TRZEBA DOKLADNIE UMYÆ. jako ze wychodza one z kurzej dupy!

zapomniles jeszcze o jajkach sadzonych !

O w dupe je¿a (kury ?)! Jak mog³em zapomnieæ?

Zdrówka zyczê
a nasz³o mnie takie pytanie, czy wegetarianie moga je¶æ jajka?
czy ten zarodek nie podchodzi pod miêso?
jajka ktore my jemy nie sa zaplodnione, czyli nie maja zarodka.

a nasz³o mnie takie pytanie, czy wegetarianie moga je¶æ jajka?

Wegetarianie? Chyba tak. Weganie? Chyba nie.

Zdrówka ¿yczê

a nasz³o mnie takie pytanie, czy wegetarianie moga je¶æ jajka?
Ci, którzy s± za liberalizacj± ustawy aborcyjnej - tak.
dlaczego mam zawsze myæ jaja przed przyst±pieniem do przyrz±dzenia potraw? a jak np robiê kanapki z miêchem to te¿ trzeba jajka myæ? rêce ju¿ nie wystarcz±?
Wrzosku HAREK KRISHNA to wegetarianie i jajko dla nich to morderstwo

po d³ugich i bolesnych przemysleniach jednak jajko na miekko choæ dobra jajecznica czy omlecik zaraz po nim

JAJKA PRZED SPO¯YCIEM KONIECZNIE TRZEBA DOKLADNIE UMYÆ
jako ze wychodz± one z kurzej dupy!


Mówisz i Masz

tzw: JAJKA WSADZONE
ah tak, zawsze myslaalm ze to to samo tylko ze podaje sie z mase³kiem, ale tez w skorupce

WRZOSEK!!!! JAK¯E MOG£E¦ ZAPOMNIEC O KOGLU MOGLU
a co z chlebkiem w jajku (to chyba tzw. grzanki wiedeñskie)?

[ Dodano: 25-05-2007, 14:50 ]

WRZOSEK!!!! JAK¯E MOG£E¦ ZAPOMNIEC O KOGLU MOGLU??????????

To proste: jem du¿o jajek zawieraj±cych moc cholesterolu = mam skleroze.


Panie! kto to widzia³, ¿eby bia³a kwoka znosi³a czarne jajka

Widocznie wcze¶niej najad³a siê czarnego nasienia.

Zdrówka ¿yczê
Jaja! Dzi¶ rano zjed³em na ¶niadanie piêæ, w szkole zjad³em jeszcze kanapkê z jajkiem która serwuj± w szkolnym sklepiku za 1,5 z³ocisza.
Zaznaczy³em na miêkko, lecz rónie dobrze móg³bym zaznaczyæ jajecznicê i na jajo twardo.


Otó¿ jajo na miêkko serwuje siê w skorupce (czyli w ca³o¶ci), za¶ jajo po wiedeñsku (choæ te¿ gotowane na miêkko) podaje siê koniecznie w szklance lub kieliszku, rozmieszane z dodatkiem mase³ka. To zasadnicza ró¿nica

Zdrówka ¿yczê



a po wiedeñsku nie jest wtedy kiedy bialko tez jest nidorobione i glutowate?

EDIT: a nie jednak mia³es racjê, z mase³kiem w kieliszku

[ Dodano: 25-05-2007, 15:22 ]
mam k³opot bo z racji k³opotów ze zdrowiem niespecjalnie mi wolno, ale abstrahuj±c od tego

najwiêkszy total dla mnie to jaja na twardo z majonezem i szczypiorkiem lub jajecznica ze szczypiorkiem, sadzone na ma¶le bez niczeo lub z keczupem... I chyba tyle, ale niestety u mnie ostatnio to czysta teoria
Btw. Ja strasznie czêsto wpierdalam jaja z Sosem Tatarskim, smakuje genialnie.
pasta jajeczna z kawiorem albo krewetkami - wypas, tudziez salatka jejeczno-porowa wg. przepisu mojej pani

pasta jajeczna z kawiorem albo krewetkami - wypas,
mmm...widze ze na bogato. a nie jak plebs jajecznica....

a nie jak szlachta jajecznica z homarem i p³etw± rekina....

Zdrówka ¿yczê
Zaznaczy³em na miêkko,ale z majonezem,pasta jajeczna,kogel mogel,sadzone,na twardo te¿ uwielbiam! W zasadzie tylko na surowo nie wcinam.

a co z chlebkiem w jajku (to chyba tzw. grzanki wiedeñskie)?
to sie nazywa grzanki francuskie (tez bardzo lubie i zawsze robie z resztek chleba)

A osobiscie to uwielbiam omlety z dzemem (lub owocami) na slodko, na drugim miejscu pasta jajeczna na rowni z jajem na twardo Uwielbiam jaja

A co do jajka po wiedensku to gdy u Maklowicza je przyrzadzono to jedzono je jak najbardziej ze skorupki i z kawalkiem maselka rozpuszczonego w srodku I w sumie to gdyby nie te maselko to bym powiedzial ze to zwykle jajko na miekko
Jajko w kazdej postaci ludzie którzy nie lubi± jajek niech w±chaj± fiuta
Jajka = w ka¿dej postaci oprócz po wiedeñsku. Chcia³em zwróciæ uwagê dyletantom, ¿e s± to zasadniczo surowe jajka pomieszane z octem =
W ka¿dej postaci(prócz surowego) jajka wcinam i sobie chwalê. Ale najbardziej podchodzi mi sadzone+ziemniaczki z pietruszk± i mizeria
A tatar? surowe miêcho mielone z surowym jajem?
Tatar to pankrok jak chuj!
naj;lepszy oczywi¶cie jest kogel mogel!
zaraz po tym jajecznica (z serem ¿ó³tym, zio³ami, pomidorem etc.), omlety, jajka na twardo, miêkko, czy te¿ sadzone te¿ s± zajebiste

podsmowuj±c jajka = pankrok

no dobra. namówili¶cie mnie na jajecznice na ma¶le, ze szczypiorkiem i odrobina boczku plus parówki.
Poniewa¿ jestem niewyobrazalnie twardy (prawie tak twardy jak Obi, Pirania czy Rob), zgadnie z zasad± przyciagaj±cych siê przeciwieñstw, preferuje jajka na miêkko

jajecznica tez jak najbardziej, na boczku
A na miêkko to kurwa nienawidzê
Po chuj dzieliæ jajecznicê na ró¿ne rodzaje? Bezsensowne podzia³y zniszczy³y scenê punk, doprowadzi³y do roz³amów, k³ótni i niesnasek - nie dopu¶æmy aby tak samo sta³o siê ze scen± jajeczn±
jajecznica na szynce
sadzone na bekonie
na miêkko
na twardo w kanapce
na twardo w salatce

moj jajeczny top 5 w takiej kolejnosci w jakiej jest
Jajecznica = tylko ¶ciêta na wióry
¶ciêta jak ja pierdole - nienawidzê takiej rzadkiej, przelewaj±cej siê. jakby siê kto¶ w talerz wysmarka³
hmm nie wiem dlaczego, ale nale¿ê wed³ug ankiety do mniejszo¶ci

Ps.
(zaczynam powa¿nie obawiaæ siê o swój ty³ek)
Jajeczka w ka¿de postaci, poza surowymi. Nie mogê siê zdecydowaæ TYLKO na jedn± opcjê wiêc F..k y.u
dawno nie stalem przed tak trudnym wyborem po wielogodzinnych przemysleniach wybralem jajecznice (z duza iloscia boczku koniecznie WÊDZONEGO). aha , musi byc lekko plywajaca
a pili¶cie grzañca z jajkiem? jak nie cierpiê grzanego piwa tak przy tej kombinacji wymiêkam

z ciekawostek to napiszê ¿e angole oprócz jajka sadzonego robi± co¶ pomiêdzy sadzonym a gotowanym na miêkko. gotuj± pe³n± patelniê wody potem wlewaj± zawarto¶æ skorupki na wrz±tek , jak mi jeden idiota z którym kiedy¶ mieszka³em pokaza³ to my¶la³em ¿e go ¶miechem zajebie, po czym siê okaza³o ¿e nie tylko on tak ma , nazywa siê to bodaj¿e poached egg
mój dziadek tak pija, ja nie znoszê
co do jajecznicy, od starego patent przej±³em, wiêcej cebuli ni¿ jajek, pycha, w ogóle cebulê uwielbiam

w ogóle cebulê uwielbiam
no ba,podstawa

Tatar to pankrok jak chuj! Na kanapce ze szczypiorkiem dobre na kaca.
do tematu:

bardzo ciekawe urz±dzenie
Ja wybralam jajecznice, bo moj ojciec robi zajebista, z kielbasa i szypiorkiem
Wlasnie zrobilem ma³y omlet z 3 jajek boczku i sera ¿ó³tego
wybra³am SPIERDALAJ, bo z wy¿ej wymienionych tylko dwa mi nie pasuj± (jako pisanki i surowe)
jajka = total, kurwa, pankrok
o matko...przypomnia³o mi sie po s³owach Jaszy o jednej z najobrzydliwszych rzeczy jakie jad³am.
kumpela ze Szkocji przywioz³a mi piklowane jajka....w sensie ze w ocæie paskudstwo!
Oi! ju¿ nie przesadzaj, a¿ tak z³e nie s±

Jajecznica = tylko ¶ciêta na wióry
prawda, jak jest nie scieta to wyglada jak z nosa, a nie z jajek
zajadam wiekszosc wymienionych opcji ale mimo to pierwszenstwo ma jajecznica. jak to jest ze mozna do niej wrzucic niemal wszystko a i tak bedzie zajebista ?
osoby optujace za sucha jajecznica hmmmm
nie wydaje mi sie zebyscie mieli kiedykolwiek cokolwiek wspolnego z szeroko pojetym pankrokiem. prawdziwi kowboje wstydzili sie koniowi dawac jajecznice, ktora przez przypadek zbyt dlugo smazyla sie na patelni.

jajecznica =tak!!1!
sucha jajecznica =profanacja
sma¿onego nie jadam niczego, wiêc pozostaj± opcje gotowane na twardo/miêkko i jako integralna czê¶æ twaro¿ku ze szczypiorkiem. W advocacie te¿ daj± radê.
No i jedna wersja pyszna to jajka na twardo w sosie musztardowym, na obiad z m³odymi ziemniakami i buraczkami= pankrok.

osoby optujace za sucha jajecznica hmmmm
nie wydaje mi sie zebyscie mieli kiedykolwiek cokolwiek wspolnego z szeroko pojetym pankrokiem. prawdziwi kowboje wstydzili sie koniowi dawac jajecznice, ktora przez przypadek zbyt dlugo smazyla sie na patelni.

jajecznica =tak!!1!
sucha jajecznica =profanacja

dobrze prawisz Robie. Jajecznica winna byæ lekko li tylko ¶ciêta, tak aby kawa³ki boczku mog³y swobodnie w niej wp³ywaæ.


jajecznica =tak!!1!
sucha jajecznica =profanacja

Je¿eli chodzi o sztukê przyrz±dzania jajecznicy, to ja mam metodê, która zadowoli zarówno zwolenników suchej, jak miêkkiej. Oddzielam ¿ó³tka od bia³ek, sma¿ê bia³ka, a na koñcu dodajê ¿ó³tka i tylko podgrzewam, aby by³y p³ynne.
sadzone. mog± byæ z pieczarkami i/lub papryk±. siekamy warzywa, sma¿ymy (tylko na oliwie z oliwek ma siê rozumieæ), przyprawiamy, kiedy s± ju¿ do¶æ usma¿one, wylewamy na to jaja.

"na mientko" te¿ OK. tylko ¿e rzadko gotujê i albo przeskakujê ich miêkko¶æ, albo siê nadto pospieszam i ¿rê niedogotowane.

Wiem Vibo, poprzez "na surowo" mia³em na my¶li bez dodatków typu cukier

sadzone. mog± byæ z pieczarkami i/lub papryk±. siekamy warzywa, sma¿ymy (tylko na oliwie z oliwek ma siê rozumieæ), przyprawiamy, kiedy s± ju¿ do¶æ usma¿one, wylewamy na to jaja.

Oliwa z oliwek nie nadajê siê do sma¿enia, ca³a potrawa przechodzi aromatem ¶wie¿o koszonej ³±ki
Dok³adnie! Prawdziwa konserwa sma¿y wy³±cznie na smalcu.

Oliwa z oliwek nie nadajê siê do sma¿enia
ogólnie do sma¿enia nadaje siê jak najbardziej, tyle ¿e faktycznie pachnie specyficznie, i je¿eli kto¶ chce zachowaæ w³a¶ciwo¶ci zdrowotne a zminimalizowaæ zapach to olej z pestek winogron albo dobry rzepakowy rozwi±zuje problem.
dobra jest oliwa i w smaku i w zapachu. kto gada inaczej ten tylko demonstruje swoj± pod³o¶æ i mia³ko¶æ
Na niczym innym nie sma¿ê - tylko na oliwie (no z wyj±tkiem jajek które to najlepiej smakuj± na mase³ku), olej rzepakowy czy inne s³onecznikowe nadaj± siê co najwy¿ej do pra¿enia kukurydzy albo smarowania elementów mechanicznych w rowerze.
oczywi¶cie na miêkko "odcina siê ten czubeczek i on jest praktycznie do wyrzucenia ooooo i tu takie ¿ó³teczko"... jak to Maksio z seksmisji powada³... al z du¿o nie jem bo potem siê niemi³osiernie ¶mierdz±co pierdzi....

Na niczym innym nie sma¿ê - tylko na oliwie (no z wyj±tkiem jajek które to najlepiej smakuj± na mase³ku), olej rzepakowy czy inne s³onecznikowe nadaj± siê co najwy¿ej do pra¿enia kukurydzy albo smarowania elementów mechanicznych w rowerze.

i tu nie dokoñca masz racjê. w wielkim skrócie: na oliwie nie powinno siê sma¿yæ gdy¿ w wysokiej temperaturze traci wiêkszo¶æ substancji od¿ywczych, kwasów omega 3 i 6 idt i zostaje tylko t³uszcz. podgrzewaj± dlatego oliwy s± najlepsze na zimno do sa³atek.
do krókotrwa³ego sma¿enia dobry jest olej rzepakowy, poza tym ma kupê tych kwasów omega wiêc jest o wiele lepszy od s³onecznikowego czy sojowego.
d³ugie sma¿enie - mas³o i smalec.
dla wyt³umaczenia siê - pracowa³am przy raporcie o t³uszczach spo¿ywczych w pracy
pytanie do emigrantów- to prawda ¿e na wyspach brytyjskich jajka s± mniejsze od jakich¶ zmodyfikowanych kur, i tak jak u nas na jajecznicê starcz± spokojnie ze 3 sztuki, tak w england trza rozbijaæ min 6?
to jest Unia i na najdrobniejsz± pierdo³ê s± normy, nie ma tak ¿e ten sam produkt jest tu taki, a tam dwa razy mniejszy. z do¶wiadczenia te¿ powiem ci ¿e to jakie¶ brednie, no chyba ¿e ja jestem na tyle niekumaty ¿e dla mnie te ró¿nice s± zbyt subtelne a inni widz± (mo¿e byæ i tak).

jajka mo¿esz normalnie kupiæ w po¿±danych rozmiarach "medium" i "large" ("small" oczywi¶cie nie ma, z przyczyn marketingowych pewnie), tak samo jak mo¿na humanitarnie kupiæ "free range" tj. z kur co biegaj± wolno, i te "free range" faktycznie s± chyba mniejsze, ale to jakby wynika z natury rzeczy a nie brytyjskiej specyfiki

przypominam ¿e w Unii wszystko jest normalizowane, jajek nikt spod tego nie wy³±czy³
Cycki te¿?
przeredagowa³em do mniej stymuluj±cej formy

odpowiadaj±c - kurze tak.



to prawda ¿e na wyspach brytyjskich jajka s± mniejsze od jakich¶ zmodyfikowanych kur
Jajka zazwyczaj s± mniejsze od kur (czy to od zmodyfikowanych kur, czy to normalnych kur)

A tak na powa¿nie to lubie jajka pod prawie ka¿d± postaci±, najbardziej chyba pod postaci± jajecznicy. A przynajmniej pod taka postaci± je najczêsciej jadam.

Je¿eli chodzi o sztukê przyrz±dzania jajecznicy, to ja mam metodê, która zadowoli zarówno zwolenników suchej, jak miêkkiej. Oddzielam ¿ó³tka od bia³ek, sma¿ê bia³ka, a na koñcu dodajê ¿ó³tka i tylko podgrzewam, aby by³y p³ynne.
W³a¶nie zrobi³em jajeczniczkê à la Wujek Obi. I tak wpierdalam, a¿ mi siê uszy trzês±
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • szamanka888.keep.pl
  •  

    Powered by WordPress dla [WIEÅ»A WIDOKOWA JAGODA]. • Design by Free WordPress Themes.